Zarábaj až 6 000 € mesačne! Akreditované rekvalifikačné kurzy od 0 €. Viac informácií.
Hľadáme nové posily do ITnetwork tímu. Pozri sa na voľné pozície a pridaj sa k najagilnejšej firme na trhu - Viac informácií.

Zlatá éra IT – Jeden z najzárobkovejších odborov sveta Nové

7 200 € mesačne. Toľko si podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Skillsoft vlani priemerne zarábali ajťáci z celého sveta. V Severnej Amerike sa priemerné mesačné mzdy dokonca vyšplhali na neuveriteľných 9 600 €. Nech už však človek pracuje zo Slovenska, Malajzie, USA alebo Kolumbie, jedno je isté – IT patrí medzi najzárobkovejšie odbory úplne všade.

Na akých pozíciách dostávajú ajťáci najvyšší plat? A ako sú na tom Slováci v porovnaní so zvyškom sveta?

Blog ITnetwork.sk

IT je na vrchole platového rebríčka

O tom, že platy v IT patria na špičku, nepochybuje ani najprestížnejší business magazín Forbes, ktorý ho spolu so zdravotníctvom a finančníctvom uvádza medzi TOP 3 najzárobkovejšie odvetvia tohto roka.

Ako dokazuje aj každoročný prieskum spoločnosti Skillsoft, mzdy pracovníkov v IT sú výrazne nad celosvetovým priemerom. Ten bol podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v roku 2023 približne 4 200 € mesačne. V IT však v rovnakom období dosahovali priemerné mesačné mzdy zhruba o 3 200 € viac. Čisto u vývojárov je podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Stack Overflow rozdiel oproti priemernému platu OECD asi 1 600 €.

Podobnú situáciu možno navyše pozorovať aj na Slovensku, kde je už niekoľko rokov rozdiel medzi priemerným mesačným platom v IT a na celkovom trhu práce takmer dvojnásobný. Tento rozdiel je dobre vidieť v nasledujúcom grafe.

Blog ITnetwork.sk

V porovnaní s celosvetovými údajmi z Forbes však na Slovensku medzi TOP 3 odvetvia s najvyššími mzdami patrí aj Dodávka elektriny, plynu a pary, ktorá nahrádza zdravotníctvo.

Najvyššie platy majú Američania

Údaje z výskumu Skillsoft navyše ukazujú, že mzdy ajťákov neustále rastú. V porovnaní s rokom 2022 môžeme pozorovať nárast celosvetovej priemernej mesačnej mzdy o takmer 1 600 €.

Napriek tomu však zostávajú najvyššie priemerné mzdy v IT v Severnej Amerike, kde si zamestnanci minulý rok mohli zarobiť až 9 600 € mesačne. V Európe, na Strednom východe a v Afrike dosiahli priemerné mesačné mzdy približne 6 000 €, zatiaľ čo v Latinskej Amerike a ázijsko-pacifickom regióne to bolo zhruba 4 700 €.

V Európe sa na prvom mieste tradične umiestnilo Švajčiarsko. Ako jasne ukazuje nasledujúci graf, pracovať pre nadnárodnú IT firmu sa môže na Slovensku výrazne vyplatiť.

Blog ITnetwork.sk

Najviac si zarábajú manažéri a vývojári v Erlangu

Priemerné mesačné mzdy v IT sa samozrejme líšia aj podľa jednotlivých pozícií. V nasledujúcej tabuľke nájdeš prehľad TOP 3 najziskovejších pozícií podľa výsledkov výskumu spoločnosti Skillsoft.

  TOP 1 TOP 2 TOP 3
Severná Amerika vedúci pracovníci v IT (12 600 €) cloudoví špecialisti (12 370 €) IT architekti (10 700 €)
Južná Amerika manažéri IT prevádzky (10 650 €) produktoví/pro­jektoví manažéri (6 940 €) DevOps inžinieri (6 420 €)
Európa, Stredný Východ, Afrika vedúci pracovníci v IT (8 850 €) cloudoví špecialisti (8 730 €) IT architekti (6 940 €)
Ázijsko-pacifický región vedúci pracovníci v IT (6 740 €) manažéri IT prevádzky (6 260 €) produktoví/pro­jektoví manažéri (6 220 €)

Podobné výsledky nám priniesol aj prieskum Stack Overflow, ktorý na prvé miesta taktiež zaradil pracovníkov na vyšších alebo manažérskych pozíciách. Ako ukazuje nasledujúci graf, darilo sa aj blockchainovým vývojárom a cloudovým špecialistom.

Blog ITnetwork.sk

Zaujímavé je aj porovnanie miezd vývojárov podľa technológií a jazykov, s ktorými pracujú. Na prvom mieste sa tento rok s prehľadom umiestnil jazyk Erlang. Vývojári, ktorí programujú v tomto jazyku, si podľa zverejnených údajov priemerne zarobia takmer 7 580 € mesačne. Na podobnej úrovni sa umiestnili aj jazyky Elixir, Clojure, Nim, Ruby a Perl. Pri bežnejších technológiách sa priemerná mesačná mzda pohybuje v rozmedzí 3 710 € až 5 580 €. Tieto sumy sú síce nižšie, ale stále predstavujú veľmi slušný zárobok, ktorý s prehľadom prevyšuje väčšinu ostatných odvetví.

Viac zaujímavých údajov o vývojároch sa môžeš dozvedieť v ďalšom článku, ktorý sa podrobnejšie venuje výsledkom prieskumu Stack Overflow. Vieš napríklad, že najpoužívanejším AI nástrojom vývojárov je ChatGPT?

Ak aj ty túžiš po zmene a hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu? Začni s programovaním a získaj skvelé peniaze, flexibilné pracovné podmienky, home office a mnoho ďalších výhod. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z neobmedzeného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.sk
Článok pre vás napísala Radka Boháčová 12. septembra 10:53
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity