Zarábaj až 6 000 € mesačne! Akreditované rekvalifikačné kurzy od 0 €. Viac informácií.
Hľadáme nové posily do ITnetwork tímu. Pozri sa na voľné pozície a pridaj sa k najagilnejšej firme na trhu - Viac informácií.

Priemerné mzdy v IT dosiahli nové maximum Nové

Na Slovensku je len málo odborov, v ktorých by chýbalo také množstvo zamestnancov ako práve v IT. Firmy sa preto o kvalifikovaných programátorov preťahujú, a tým novým sú často ochotné ponúknuť aj zaškolenie. Nie je teda prekvapením, že sa stále viac ľudí rozhoduje túto neobvyklú situáciu využiť a rekvalifikujú sa do IT. Okrem istoty zamestnania ponúka tento rýchlo sa rozvíjajúci odbor ešte mnoho ďalších významných výhod, ako je napríklad práca z domu, časová flexibilita a bezkonkurenčný plat.

Aké sumy aktuálne dosahujú priemerné platy v IT? A ako sa menili mzdy ajťákov v predchádzajúcich 10 rokoch?

Blog ITnetwork.sk

IT je vysoko nad priemerom

Priemerná mzda na Slovensku v odbore Informácie a komunikácia za posledných desať rokov výrazne stúpla. Dokazujú to aj údaje Štatistického úradu Slovenskej republiky (STATdat.), ktoré si môžeš pozrieť v nasledujúcom grafe. Ešte v roku 2013 si podľa nich slovenskí ajťáci zarobili v prepočte okolo 1600 €, no v roku 2023 sa ich priemerný plat vyšplhal na 2405 €. Za prvý štvrťrok tohto roku hodnota priemernej mzdy dokonca stúpla na doterajšie maximum, ktoré činí 2505 €.

Pri porovnaní priemerných miezd ajťákov s celkovým priemerom pracovného trhu je vidieť, že IT má pred ostatnými odbormi značný náskok, ktorý si v priebehu rokov udržiava. Napríklad v roku 2023 bol rozdiel medzi priemernými platmi okolo tisíc €.

Blog ITnetwork.sk

Top 3 najlepšie platené odbory na Slovensku

O tom, že sú mzdy ajťákov nadpriemerné, teda z predchádzajúcich údajov niet pochýb. Teraz sa však pozrieme na to, akú konkrétnu pozíciu na trhu práce IT zastáva. Údaje zo STATdat. dokazujú, že spolu s odbormi Dodávka elektriny, plynu, pary a Finančné a poisťovacie činnosti patria Informácie a komunikácia medzi tri najvýnosnejšie odbory na celom Slovensku. Dokonca sa v priebehu predchádzajúcich desiatich rokov niekoľkokrát umiestnilo v medziročnom prehľade na úplne prvej pozícii. Všetky údaje si môžeš preštudovať v nasledujúcom grafe:

Blog ITnetwork.sk

IT sa na Slovensku darí, chýbajú však odborníci

Okrem priemerných miezd ajťákov rastie v posledných rokoch podľa slovenskej štatistickej platformy Finstat aj celé odvetvie IT. Z údajov z konca roka 2023 vieme, že na Slovensku aktívne podnikalo v informačných technológiách viac ako 36 tisíc spoločností. Tieto firmy spolu v roku 2022 zarobili viac ako 14 miliárd €, pričom medziročný nárast bol 7,8 %. Tržby tohto sektora navyše podľa údajov dlhodobo rastú, a to aj napriek miernemu ochladeniu v období pandémie covidu-19 a ruskej invázie na Ukrajinu.

Blog ITnetwork.sk

Ako informujú mnohé médiá, pre IT firmy je slovenský trh veľmi zaujímavý, problémom je však akútny nedostatok tisícov kvalifikovaných špecialistov. „Podobnú situáciu vidíme aj v Česku. Aby zamestnávatelia prilákali nových pracovníkov, sľubujú im rôzne benefity, ako je napríklad flexibilný pracovný čas alebo možnosť ďalšieho vzdelávania. Kvôli výraznému nedostatku firmy taktiež vítajú aj juniorov či absolventov škôl a rekvalifikačných kurzov, ktorých sú prípadne ochotné zaškoliť podľa svojich predstáv,“ priblížil situáciu na trhu jeden zo spoluzakladateľov českej a slovenskej IT akadémie ITnetwork, David Jančík.

Ak aj ty hľadáš novú príležitosť a kariérnu cestu, IT môže byť pre teba ideálnou voľbou. Rekvalifikuj sa v našom akreditovanom kurze pre junior programátorov WWW aplikácií. Nauč sa pracovať s modernými nástrojmi budúcnosti a vyberaj si z nekonečného množstva pracovných ponúk. Nikdy nie je neskoro začať:

Prečítaj si tiež:


 

Všetky články v sekcii
Blog ITnetwork.sk
Článok pre vás napísala Radka Boháčová 3. septembra 10:23
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity